Zoeken
  • Lies

Hoe jij ook met je kinderen aan persoonlijke ontwikkeling kan doen.

Ik krijg de vraag regelmatig van mijn straffe madammen. Van zodra jij je eerste stappen op het pad van persoonlijke ontwikkeling hebt gezet, zal je omgeving dat opmerken.

Vaak ben je zelf nog onwennig over je nieuwe gewoontes/rituelen, en door je kinderen erbij te betrekken, maak je het makkelijker voor hen om te begrijpen waar je mee bezig bent.

Jij zal je sneller op je gemak voelen, en je nieuwe gewoontes/rituelen sneller echt implementeren in je leven, en zij zullen dit kunnen meenemen de rest van hun leven in, omdat het voor hen normaal is geworden en een deel van wie ze zijn. Als jij aan je kinderen laat zien dat het ok is om je grenzen te stellen & nee te zeggen, om jezelf graag te zien, om positief naar jezelf te kijken, om fier te zijn op wat je elke dag doet (en het niet wegwuift als vanzelfsprekend), om los te laten wat niet bij je past, om je emoties te tonen... dan wordt dit voor hen de normaalste zaak van de wereld.

Het zal hen een deel van jouw pad besparen. Omgekeerd is dit natuurlijk ook het geval... als jij deze dingen zelf niet doet, dan geef je dat als voorbeeld mee aan je kinderen.

Ik geef je mee wat mijn dagelijkse rituelen zijn, en hoe jij deze ook kan implementeren en kan doorgeven aan je kinderen.

Tip 1: Spiegelwerk

Bij het klaarmaken ‘s morgens in de badkamer kijk jezelf in de ogen en zeg je tegen jezelf “Ik hou van je”. Ook doorheen de dag kan je dit doen op momenten dat je even een oppepper nodig hebt. Spiegelwerk is echt ontzettend krachtig.

Het geeft je in de eerste plaats een boost op het moment je dit nodig hebt, en op de tweede plaats zorgt het er echt voor dat jij jezelf recht in de ogen kan kijken en jezelf graag kan zien.

Je kan dit spiegelwerk uitbreiden met andere affirmaties, daarover zo meer.

Leer je kinderen dit ook te doen. Leer hen echt te kijken naar zichzelf in de spiegel, en toon hen dat het ok is om jezelf graag te zien. Durf hen ook te laten zien dat dit niet elke dag even makkelijk is. Leg dit dan ook uit. Je kan zelfs samen benoemen wat je die dag mooi vindt aan jezelf. Je ogen, je glimlach, je haar...

Tip 2: Complimenten Geef jezelf elke dag 3 complimenten. Niet zo eenvoudig, ik weet het wel. En dat is vaak omdat je het net iets te ver zoekt. Er zijn zoveel dingen die jij doet, elke dag opnieuw, die jij als vanzelfsprekend ziet. Maar dat zijn ze niet. Door elke dag heel bewust stil te staan en jezelf complimenten te geven, zal jij jezelf anders gaan bekijken. Je kan de complimenten opschrijven, maar ook gewoon luidop voor jezelf benoemen, eventueel zelfs samen met je kinderen. Je kan er een spel van maken.

Leer je kinderen van kleinsafaan kijken naar wat ze goed deden die dag/die week. Het zal hen leren anders in het leven te staan. Die net iets andere focus is zo belangrijk als ze groter zijn.

Tip 3: Affirmaties

Werk dagelijks met affirmaties. Affirmaties zijn voor mij een peptalk op het moment dat ik het nodig heb. Dat kan gaan van de dag beginnen met “Het wordt een topdag en alles wat op mijn pad komt, kan ik aan”, of in het verkeer “Ik kom op tijd en het verkeer loopt vlot” of als de dag wat moeilijk loopt “Alles loopt zoals het moet. Het komt allemaal goed.“ of ’s avonds voor ik ga slapen “Alles is veilig. Het universum zorgt altijd voor mij.”

Ook jij kan affirmaties gebruiken, je vindt er genoeg op het internet. Ook voor je kinderen zijn er voldoende affirmaties die je hen kan meegeven. Bijvoorbeeld als een dag niet zo vlot verloopt “Alles komt goed. Ik ben rustig en veilig.”, of ze hebben een examen of een test voor de boeg. “Ik kan het. Mijn best doen is meer dan genoeg.“

Affirmaties hebben mij de afgelopen jaren door moeilijke momenten en dagen geholpen, dus ook voor jou en de kinderen kan het helpen!

Tip 4: Dankbaarheid/gouden momentjes

Overloop elke avond de dag en noteer waar je dankbaar voor bent. Probeer elke dag 15 dingen/mensen/gebeurtenissen te noteren. In het begin loopt dit vaak moeizaam, maar daar waar jij je focus op legt, komt meer van. Probeer te variëren en niet elke dag hetzelfde te noteren.

Hoe je dit aan je kinderen kan overbrengen?

Overloop met je kinderen voor ze gaan slapen hun favoriete momenten van de dag. Zo leer je ook hen daar heel bewust bij stil staan.


Tip 5: Zorgendoos/zorgenboekje

Schrijven is ontzettend helend. Ik adviseer mijn straffe madammen vaak om hun hoofd leeg te schrijven voor ze gaan slapen. Schrijven is natuurlijk niet alleen helend voor jou, maar ook voor je kind.

Je kind kan ook zorgen hebben, afhankelijk van wat er speelt in het leven van je kind. Knutsel daarom samen aan een zorgendoos. En als je dan ’s avonds voor het slapengaan de gouden momentjes van de dag met je kind overloopt, maak dan ook tijd om even te luisteren naar de zorgen van je kind. Laat je kind ze opschrijven of tekenen en in het doosje stoppen.

Zo leer jij je kind dat ze bij jou terecht kunnen voor de mooie momenten, maar ook voor de mindere dingen. Je maakt het zo meer bespreekbaar. Je kan dan op het einde van de week of maand, al naargelang hoe veel dingen er spelen, de briefjes nog eens op tafel leggen en kijken of het nog leeft bij je kind. Indien deze dingen niet meer spelen, dan kan je de briefjes samen verscheuren en weggooien. Verbranden zou ik niet doen, want je weet nooit of je kind dit ritueel ook al eens op zichzelf wil uitvoeren. Op een bepaalde leeftijd zal je kind deze doos misschien flauw gaan vinden. Stimuleer het dan om een dagboek bij te houden waar ze ook dit kunnen inschrijven.

Erover schrijven, biedt een ander perspectief. Het geeft afstand en helpt echt.


Ik hoop dat deze tips je de mogelijkheid geven om samen met je kinderen te groeien, om aan je kinderen te tonen dat het ok is om aan jezelf te werken, om aan je kinderen te tonen dat het leven een aaneenschakeling van mooie momenten is, met af en toe een dipje en dat dit helemaal normaal is!


Geniet ervan om dit samen te doen!43 keer bekeken0 reacties

© 2010 - 2020 by Lies Deboiserie

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

De juridische documenten, concepten en teksten op deze website mogen onder geen beding gekopieerd en gebruikt worden door derden.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Spotify
  • iTunes