top of page

Overprikkeld?

Ben jij je er bewust van hoeveel prikkels jij vandaag de dag binnenkrijgt? Mogelijks niet. Tenzij je bij mij al eens een traject gevolgd hebt ;-) Want ik heb het daar best wel vaak over. Over prikkels en over de ruis van buitenaf.  


Ik groeide op zonder internet. Er was de vaste lijn, radio, tv en geschreven pers. Meer dan dat was er niet. Dat maakt mogelijks dat ik heel oud klink, ik ben nochtans maar 45 jaar.

Internet deed pas haar intrede in mijn leven rond mijn 18e. Ik ben trouwens nog van den tijd dat je met een modem moest inbellen om op het internet te geraken en het wereldwijde web was toen nog klein. Vandaag is dat bijna ondenkbaar hè, want elke mogelijke vraag die jij je kan bedenken Google je nu gewoon. Dat was dus toen niet zo.


Is het ene slechter dan het andere. Zeker niet. Alles heeft voordelen, maar er zijn ook nadelen.


 • Overprikkeling

 • Alles NU willen weten, willen kopen, willen ervaren, willen tout court

 • Overload aan informatie, want meer dan de helft van de informatie die jij opzoekt/binnen krijgt, is overbodig

 • Veel meer mogelijkheden om je te vergelijken met anderen

 • Te weinig recuperatietijd voor je lichaam


Pas in 2010 werd ik me bewust van de overload aan prikkels waar ik elke dag toegang toe had en vooral welke invloed dit op mij en de kwaliteit van mijn gedachten had.


Alles wat bij je binnenkomt, heeft een invloed. Toen ik besefte dat ik dat helemaal niet wilde, die negatieve impulsen ging ik andere keuzes maken.


Ik begon met het schrappen van “grote” dingen. Keek geen nieuws meer. Las geen kranten meer. Luisterde niet meer naar de radio. Stopte met het volgen van actua talkshows.


Wat een rust! Innerlijke rust. Een wereld van verschil. Waar ik daarvoor onrust ervaarde door alles wat er in de wereld gebeurde, kon ik me nu eindelijk terug focussen op wat er in mijn eigen leven gebeurde. Ik kon “oplossen” wat daar speelde. Want die wereldproblemen kan ik niet oplossen. Toen niet en nu ook nog altijd niet.


Waar ik daarvoor waanzinnig veel doemscenario’s creëerde en dagelijks in een negatieve spiraal terecht kwam, gebeurde dit niet meer door de bewuste keuze die ik maakte.


Ik geef toe dat ik in sommige dingen nog te lang bleef hangen omdat ik dacht dat het zo hoorde. Zo bleef ik actief op bijvoorbeeld Linkedin tot in 2020 ook al kostte dat platform me veel energie. Zo bleef ik op facebook bevriend met veel mensen omdat ik dacht dat hen anders beledigde. Zo volgde ik op Instagram lang iedereen die mij volgde. Zo bleef ik overal mijn telefoon nummer vermelden ook al heb ik een grondige hekel aan telefoneren.


Maar hoe liever ik mezelf ging zien, hoe makkelijker ik keuzes ging maken die mij energie gaven in plaats van energie kostten.

Vandaag ben ik niet meer actief op Linkedin. Heb ik nog een 200tal vrienden op Facebook in plaats van 2500. Volg ik op Instagram nog amper 10 mensen. En heb ik een voicemail waarop duidelijk staat dat je mij moet mailen omdat ik een hekel heb aan telefoneren. En de negative Nancy’s (lees de klagers en zagers die niets doen om hun leven in handen te nemen) zijn ook uit mijn leven verbannen.


Of ik daar trots op ben dat ik zo’n “radicale” keuzes maak hierin. JA! Want ik heb zolang energie verloren aan prikkels die me niets brachten. En waarom en voor wie…


Mijn energie is mijn verantwoordelijkheid en niet die van iemand anders. Ik heb dus uit liefde voor mezelf keuzes te maken die mij energie geven en niet kosten. Net zoals jij… want ook jij bent hiervoor zelf verantwoordelijk!


Elke prikkel die binnenkomt “moet” door jouw lichaam verwerkt worden. Daar kan je niet buiten. Als jij dus merkt dat je energie maar niet opgeladen geraakt, kijk dan eens heel kritisch naar alle prikkels die jij binnenpakt en ga schrappen wat jou energie kost.


Denk dus aan

 • Main stream media kanalen zoals radio, tv, kranten (ook digitaal)

 • Nieuwsbrieven die je ontvangt en waar jij je aan irriteert

 • Sociale media kanalen en hun messengerberichten

 • Facebook groepen

 • Whatsapp groepen

 • De energie van mensen

 • De kwaliteit van je gedachten


Ontvolg. Defriend. Schrijf je uit. Verwijder wat niet meer klopt. Doe het voor jou, want je hoeft echt niet bepaalde dingen te blijven doen omdat je denkt dat het zo hoort 😉


Omarm rust op elke level zodat je echt kan genieten van het leven LEVEN. Leef het leven in het echt in plaats van via je telefoonschermpje. Gun jezelf dit en voel wat er allemaal verandert.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page